Hopp til hovudinnhald

Om Hallingdal Museum

Hallingdal Museum, tidligere Hallingdal Folkemuseum, ble opprettet i 1899 av blant andre Gudbrand Tandberg. Det er ett av de eldste friluftsmuseene i Norge, og ble til i en tid da det i Norge og Hallingdal var økt fokus på å bevare noe av den gamle kulturhistorien for ettertiden. Det ble samlet inn både bygninger og gjenstander fra hele Hallingdal, som gjenspeilet det gamle bondesamfunnet og hvordan man har levd her i lang tid. Arbeidet med museet startet med innsamling av gamle gjenstander, samt av penger, for å få opp et fysisk museum. Det var flere donorer som gjorde arbeidet med mulig. En av de største donasjonene kom fra Ingeborg Rødningen, på 3000 kr. Det kom også penger fra de andre Hallingdalskommunene. Det var også mange frivillige involvert, og museet ble lenge driftet kun på frivillig basis.

Museet ble en realitet i 1907, da det ble bestemt at tomten langs Rukkedøla skulle brukes til museet. Det var enighet om at beliggenheten var vakker, og området hadde allerede kulturhistorisk verdi, da det var blitt brukt til industri langs elva. Blant sto mølla opprettet av Otto Knoph Rømcke i 1888 på denne plassen (en ny mølle ble oppført i 1935, som står der i dag). Det var også bygget demninger og murer i stein for inntak av vann i elva, som fremdeles kan sees i dag, i tillegg til et badehus for de «kondisjonerte». Tømmerfløting foregikk også i denne elva, da tømmerindustrien var svært viktig for Nes.

Det første huset som ble flyttet til museet, var en vakkert rosemalt stugu fra Kolsrud i Flå. Denne skulle rives da Bergensbanen ble bygget ved Gulsvik, og ble dermed kjøpt for 500 kr. Den ble satt opp på museet i 1907. Deretter som Staveloftet fra Ål i 1908, kjøpt for 1500 kr. I dag har museet 34 kulturhistoriske bygg,

 

  • Kolsrudstugu 1920 (HFN_Fa_17033)

Selv om Hallingdal Folkemuseum var tenkt som et distriktsmuseum for hele Hallingdal, var det mange som hadde samme tanken om å bevare lokalhistorien: Hol Bygdemuseum ble stiftet i 1914 på Hagafoss, på initiativ av Sigurd Reinton og Lars Bry; Dagali Museum kom til tidlig på 1900-tallet som privat samling av Gunnar Stensen; Ål Bygdamuseum ble stiftet i 1924 med Ola Persstølen som formann;  i 1956 kjøpte Hallingdal Folkehøgskulelag gården Skaga i Gol, og Gol Bygdemuseum ble til; gården øvre Løkji ble i 1956 kjøpt av Hemsedal Kommune, og omdannet til Hemsedal Bygdatun. Hallingdal er dermed svært rik på bygdetun og bevart historie. I 2004 ble alle disse museene konsolidert til Hallingdal Museum, som i dag også ligger under Buskerudmuseet.

Vil du vite mer? I boken «Hallingdal Folkemuseum» av Paul Breiehagen fra 1999 kan du lese mer om museets lange historie. I boken «Ål Museumslag, 70 år i strev og slit», som også er skrevet at Paul Breiehagen, kan du lese om Ål Bygdemuseum.

  • 1/3
    Villandstugu 1925 (HFN_Fa_00911)
  • 2/3
    Tandberg-bygget 1914 (HFN_Fa_00043)
  • 3/3
    Tandberg-bygget 1914 (HFN_Fa_00034)
Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2