Barneskole
Jernaldergården på Veien
Klassetrinn: 1-4. trinn
Tid: tilgjengelig hele året
Opplegget tar ca. 1 klokketime.
Pris: 25,- per elev
Vi setter opp et miniatyr-langhus med dukker og dyr, her får barna leke og lære om hvordan det var å leve på gården i jernalderen.
Inn i steinalderen
Klassetrinn: 2.-4. trinn.
Tid: hele året. Opplegget tar ca. 1 klokketime.
Pris: 30,- per elev på Veien, 1500kr per gjennomføring ute på skolene
Maks antall elever: 30 stk
Barna blir med en arkeolog som finner ting fra steinaldermennesker, og sammen prøver vi å forstå hvordan steinaldermenneskene levde; hvordan de fikk seg mat, klær og tak over hodet.
Mat i langhuset
Klassetrinn: 1.-7. trinn
Tid: apr.-okt. Opplegget tar ca. 1 klokketime
Pris 25,- per elev
Barna får en omvisning i langhuset, og vi legger til rette for aktiviteter i og rundt langhuset, som matlaging på jernaldervis: kverne korn, kinne smør og steke «klappekaker». Til sist spiser vi maten mens vi snakker om livet i jernalderen. Alternative aktiviteter kan avtales.
Pil og bue som redskap og våpen
Klassetrinn: 5.-7. trinn.
Tid: hele året. Opplegget tar ca. 1 klokketime.
Pris: 25,- per elev.
Pil og bue revolusjonerte jakten i steinalderen. Opplegget baserer seg på en presentasjon etterfulgt av oppgaver og aktivitet. I dette opplegget blir elevene gjort kjent med de materialene som trengtes til å lage pil og bue. Vi snakker også om jaktutbytte og utnyttelse av dyrene. Siden pil og bue også er kjent som et våpen i forbindelse med krigføring, snakker vi om hvilke forskjeller det er på utstyr til krig og utstyr til jakt. Til slutt er vi innom arkeologien som kilde til kunnskap om forhistorien. Elevene løser noen oppgaver i par eller små grupper før de til slutt får teste ut skyteferdighetene på vår innendørs
Sult og overflod - et historisk rollespill.
Klassetrinn: 5.-6. trinn
NB: Vi tar i mot inntil 51 elever og lærere på dette opplegget.
Tid: Tilbudet kjøres ikke vintertid. Opplegget tar ca. 2 timer
Pris: 30,- per elev
En reise over 2000 år tilbake i tid – til år 11 etter vår tidsregning. Vi befinner oss i eldre jernalder og snarere bestemt i eldre romertid. Her i nord lever germanerne i små høvdingesamfunn, i Romerriket lenger sør hersker keiser Augustus…
Rollespillet Sult og Overflod handler om den høsten familien fra gården Sørum kom sultne til gården Veien for å få mat fra høvding Vebjørn og hjelp fra seidmann Gudvar. Samtidig kom det handelsreisende fra dalene i nord med mange flotte, nyttige varer, og sønnen fra Sørum vendte hjem med mye rart fra Romerriket!
Rollespill som formidlingsmetode spiller på barnas fantasi og evne til lek. Elevene har rammer de må forholde seg til, men har også mulighet til å improvisere og oppleve konsekvensen av egne valg- hva skjer med trellen som ypper på husfrua? Hva gjør volven om noen blir tatt i å stjele?
Elevene får egne karakterer og bakgrunnsstoff til sin karakter. De blir inndelt i grupper – noen er handelsreisende, noen fra gården Sørum og andre fra storgården Veien. Handlingen utspiller seg i langhuset på Veien – gjenreist nøyaktig der det stod et hus i år 11.
Det legges vekt på praktiske gjøremål i spillet slik at barna får en forståelse av hva som måtte gjøres og hvem som gjorde hva. Både matlaging og håndarbeid er i fokus og barna lærer å handle uten valuta. Kjønnsroller og sosialt hierarki kommer tydelig til uttrykk.
Rollespillet er en del av DKS i Ringerike på 6. trinn.
Jernalderstafett i parken
Tilleggsaktivitet.
Pris: 30,- per elev om vi styrer det (mulighet for lærerstyrt aktivitet)
Varighet: ca 45 minutter
Kunnskap, utholdenhet og hoderegning settes på prøve i jernalderstafetten, elever blir delt inn i grupper som konkurrer mot hverandre.
Bueskyting.
Tilleggsaktivitet
Pris: 30,- per elev for bueskyting
Varighet: hel klasse ca 1 time
Skyteferdighetene testes.
Omvisning på museet, i langhuset og i gravfeltet.
Tilleggsaktivitet.
Pris: 25,- per elev for omvisning
Varighet: ca 45 minutter
Få innblikk i museets kriker og kroker, se spennende gjenstander, hør fortellinger om fortiden, utforsk langhuset eller gå i det store gravfeltet hvor man virkelig kan leve seg inn i mystikken på stedet. Omvisningene kan tilpasses temaer elevene jobber med.
Praktisk informasjon
Disse oppleggene er beregnet på klasser med inntil 30. elever, der ikke annet antall er oppgitt. Grupper over 30 personer deles.
Det må påregnes lærerdeltagelse på praktiske opplegg. Vi ønsker at alle skal få oppleve mestring og ber derfor om at vi får beskjed dersom det er noen barn med spesielle behov.