Oppleggene er tilpasset gjeldende læreplan og varer fra 1 til 2 skoletimer. Ta kontakt for pris og bestilling. Skolene må selv organisere og betale transport til de ulike avdelingene.
Skoler og barnehager
Kontakt
Grunnskole
Lokalhistorie og leiker
Barna blir tatt med til en av stuene på Lågdalsmuseet. Der får de høre om hvordan barn hadde det på en gård i gamle dager. Avslutningsvis får elevene prøve ulike leiker fra tidligere tider.
Ca. 1 time, for 5-åringer og småtrinn
Tidsrom: 1. mai – 31. oktober
Jul i gamledager
Elevene får oppleve hvordan julen ble feiret i ei gammel bondestue i Numedal på 1700-tallet og i et staselig byhus i Kongsberg rundt 1900. Vi vil også besøke den gamle krambua. De viktigste temaene i løpet av omvisningen er juleforberedelsene, primstaven, julemat og juledrikke, julebadet, julegaver, overtro knyttet til julen, julenissen og juletreet. Elevene får smake på lefse i bondestua og gammeldags drops i krambua.
Ca. 1,5 time, for småtrinn.
Tidsrom: november-desember.
Laft og bygg
Elevene lærer om lafteteknikken og lafteteknikkens historie i Sørhovstua fra Rollag. Etterpå får elevene i oppgave å lafte en kopi av Sørhovstua i str. ca. 1/10. Opplegget avsluttes med at klassen skal lafte et moderne funkishus etter egen fantasi. (Husene elevene lafter er så store at noen av elevene kan være inne i dem).
Ca. 2,5 time, for fjerdeklasse og mellomtrinn
Videregående skole og voksenopplæring
Fra standssamfunn til klassesamfunn
Lær om samfunnsutviklingen i Norge fra 1600- til 1800-tallet. Stikkord er befolkningsutvikling, jordbrukssamfunnet, klasseforskjeller, husstanden, lov og rett, tro og overtro og de nye næringene bergverk, sagbruksdrift og trelasthandel. Temaene presenteres i autentiske bygningsmiljøer fra Numedal.
Ca. 1,5 time
Utvikling av kosthold, hygiene og levevilkår
Undervisningsopplegget tar for seg utviklingen av levevilkår på landsbygda og i byene fra 1700-tallet til midten av 1900-tallet. Endringene i hygiene, levealder og kosthold får de lære om i autentiske bygningsmiljøer fra Kongsberg og Numedal.
Ca. 1,5 time
Jul i gamledager
Elevene får høre om hvordan julen ble feiret i ei gammel bondestue i Numedal på 1700- og 1800-tallet og i et staselig byhus på Kongsberg rundt 1900. Vi vil også besøke den gamle krambua i Kongsberggata.
De viktigste temaene i løpet av omvisningen er juleforberedelsene, primstaven, julemat og juledrikke, julebadet, julegaver, overtro knyttet til jula, fjøsnissen og juletreet. Elevene får smake på lefse i bondestua og gammeldags drops i Krambua.
Ca. 1,5 time