Hopp til hovedinnhold

Fem hundre år av Eikers kultur- og industrihistorie 

I 1540-årene ble det grunnlagt en omfattende godssamling i hele nedre del av Drammensvassdraget. Bak denne sto Peder Hansen, kongens høvedsmann på Akershus. Skoggårder og fossefall ble kjøpt opp med sikte på sagbruksdrift og trelasthandel i stor stil. Litle anla ”kongesager” både i Drammensvassdraget, i Akerselva og ved Moss. Foss var med dette Norges første storsatsning på sagbruksdrift. På 1600-tallet ble navnet endret til Fossesholm, mens godset var eid av familien Lange.

I 1763 kjøpte handelsmannen Jørgen von Cappelen godset og flyttet til Fossesholm. Han hadde giftet seg rikt med leverandør-enken Magdalena Darjes på Kongsberg. Der hadde de tjent en formue på vareleveranser til den voksende skare av arbeidere ved Sølvverket. Straks etter innflytting ble utbyggingen av gården igangsatt, og få år etter fremstod Fossesholm som et praktanlegg i rokokkostil.

 

Hovedbygningen ble gitt en utforming som skulle gjenspeile de store slotts- og herregårdsanleggene ute i Europa. De klassisistiske detaljene utvendig ble hentet fra steinarkitekturens dekor, men "oversatt" til det norske materialet, tre. Fest og representasjonsrommene ble lagt på rekke langsetter fasaden, som en paradesuite mellom storstuen i nord og havestuen i syd. Noen av rommene fikk tapeter malt av den svenske dekorasjonsmaleren Eric Gustav Tunmarck. De andre rommene fikk håndmalte og håndtrykte tapeter innført fra Frankrike, Tyskland og England.

 

De gode tidene for trelasthandelen under revolusjons- og Napoleonskrigene ute i Europa, fikk en brå slutt i 1807 da Norge kom i krig med trelastmarkedet England. Konkursene ventet for de fleste store handelshus og virksomheter. Fossesholms eier, Jørgen von Cappelen Omsted ga opp i 1822, og godset gikk på auksjon. De enkelte deler ble solgt for seg. Tre storbønder på Eiker, Amund Larsen Besseberg, Christopher Borgersen Hoen og Hans Jørgen Elster, kjøpte selve hovedgården. I 1840-årene delte Bessebergs sønner, Lars og Peder, gården mellom seg. Fossesholm ble drevet som to bondegårder frem til 1973 da Eiker Historielag ved hjelp av Eiker Sparebank og Øvre Eiker Kommune kjøpte bygningene med 22 mål tomt.

Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2