Hopp til hovedinnhold

Lok 411

  • 411 i aksjon

411 er av lokomotivtype 26c. De første togene av type 26 ble designet for å gå på Bergensbanen. De skulle være lette og kraftige for å klare å trekke tog opp på fjellet alene. Før type 26 ble det brukt to lokomotiver. Type 26 måtte være kraftig, for å trekke tog opp bratte bakker, og lett, for å kunne gå på Bergensbanens lette spor.

411 gikk aldri på Bergensbanen. Det gikk i stedet rundt omkring på Østlandet og i Trøndelag. Det fikk også noen turer på Krøderbanen, men gikk aldri i fast trafikk der. På 50-tallet ble det gjort forsøk på å oljefyre 411. Det gikk ikke så bra, og 411 fikk en helt ny kjele i 1961. Det var en av de siste nye kjelene som ble bygget for damplokomotiv i Norge. Lokomotivet ble tatt ut av drift i november 1970, og det ble gitt til Norsk Jernbanemuseum.

Etter å ha blitt brukt som chartertog i flere år, måtte 411 inn til en full overhaling i 1990. Reparasjonen har pågått i 35 år. Arbeidet har gått i rykk og napp, og tempoet har gått opp når jubileer har nærmet seg. Det ble jobbet mye mot Bergensbanejubileet i 2009, og så ble det kjøreklart til Dovrebanejubileet i 2021. Lokomotivet var kontrollert og prøvekjørt, og ble klarert for turen over Dovrefjell.

Toget kom seg av gårde, men det hadde ikke gått langt før noe gikk galt. Det var en gammel metallpåsprøyting fra driftstida som sprakk, og lokket på den ene dampsylinderen gikk i stykker. Lokomotivet ble tatt ut av toget, og gikk tilbake til Hønefoss for egen maskin. Jubileumstoget gikk for en annen maskin.

  • Kristian Nøkleby foran røykskapet

Nå går restaureringen for fullt enda en gang. Denne gangen er det ikke for å bli klar til et spesielt jubileum, eller en konkret dato. Kristian Nøkleby som sammen med Ragnar Andenæs, har ledet restaureringsarbeidet de siste årene, sier det bare gjenstår å skru lokomotivet sammen. Selv om det ikke er enkelt, er det konkret. Det er mye som skal gjøres før skruinga kan begynne. 411 er 103 år gammel. Selv om det gjør henne til det yngste kjørbare normalsporede damplokomotivet i Norge, er det mye dokumentasjon som er vanskelig å finne, eller rett og slett mangler. Nøkleby sier det største utfordringen var å finne ut hvor ting har sittet. Mye informasjon finnes bare på gamle fotografier, så mye arbeid har foregått i arkiver.

Arbeidet tar så lang tid som trengs, og alt skal testes grundig før 411 trekker tog på Krøderbanen igjen. Det viktigste er at alt er sikkert. Men vi kan håpe at 411 igjen er i aksjon allerede i sommer.

  • 1/1
    Bare å skru det sammen
Museum24:Portal - 2025.04.03 / v2.0.7.2
Grunnstilsett-versjon: 2